Perníkový vánoční medvídek

Co budete potřebovat

Ingredience

2 vejce

160 g cukru krupice

100 ml slunečnicového oleje

150 g hladké mouky

300 g polohrubé mouky

400 ml mléka

1 lžíce kakaa

špetka soli

1 balíček prášku do perníku

1 lžíce perníkového koření

 

Na ozdobení

1 bílek

15 – 20 dkg moučkového cukru

1 lžičky citronové šťávy

Haribo Goldbären

 

Postup

Troubu si předehřejte na 170 °C. Připravte si silikonové medvídky nebo jiné formičky, které vypláchněte studenou vodou.

Do mísy robota se šlehací metlou dejte vejce a cukr a vyšlehejte do nadýchané pěny. Připravte si misku, ve které smíchejte oba druhy mouky, špetku soli, prášek do perníku, kakao a perníkové koření. Směs postupně vmíchávejte do nadýchané cukrové pěny. Zároveň střídejte tyto sypké suroviny s olejem a mlékem. Těsto musí být důkladně promíchané.

Těsto nalijte do připravených formiček medvídků nebo jiných forem a ty vyskládejte na plech. Pečte v předehřáté troubě 25 minut.

Hotové medvídky mohou děti nazdobit sněhovou polevou nebo čokoládou a Haribo Goldbären.

Množství těsta vystačí na dva medvídky a na perník sloužící jako podkladová plocha pro vánoční obraz, který si můžete s dětmi dozdobit dle fantazie.

Na bílkovou polevu ušlehejte bílek a přidejte do něj moučkový cukr, aby vznikla hustá poleva. Nakonec přidejte ještě citronovou šťávu. Pokud chcete do obrázku „malovat“ polevou a štětcem, rozřeďte trochu polevy další citronovou šťávou.

 

obrázek

Podívejte se na galerii

obrázek